Skip to content

Kimmen siktar mot Spartathlon med Natural Fit

Joacim Martinsson är en av Växjös ”mesta” löpare. Under 2017 fullföljde han bland annat fyra stycken 100 miles lopp (160 km/lopp) men han är trots sin satsning mot ultralånga distanser också en ganska vass millöpare och trots att han passerat 40 år med marginal kutar han ändå milen med lika god marginal under 40 minuter.

Under vintern har Joacim, eller Kimmen, som de flesta kallar honom tränat hos Natural Fit för att inför nästa säsong ta ännu ett kliv i sin löpning. Huvudmålet för 2018 är det mytomspunna loppet Spartathlon från Athen till Sparta i Grekland – 250 km.

Vad uppskattade du mest med träningen hos Natural Fit?
”Det är tydligheten och enkelheten. För mig är det viktigt att träning är okomplicerat. Som löpare är jag van vid att bara kliva utanför dörren så börjar träningen. Hos Daniel är det lite samma känsla. Att han kan löpning och annan uthållighetsträning är förstås viktigt för mig”.

Daniel berättar vidare om träningen som de genomfört. ”Kimmen hade redan ett ganska bra löpsteg, så det fanns inte så mycket vi behövde justera på där, utan istället har vi lagt fokus vid att stärka upp stabiliserande muskelgrupper för att bättre orka hålla ett bra och effektivt löpsteg även när tröttheten börjar komma smygande. Kimmen springer helst på stigar i skogen så där kommer också dessa muskelgrupper in, eftersom varje steg på stig innebär att kroppen måste kompensera för det ojämna underlaget. Är man lite för svag i framförallt corepartiet, men också höft, lår och knän, orkar man inte alls hålla samma tempo när det börjar bli lite ojämnt. Det är också vanligt att man känner sig trött eller får ont i ländryggen efter ett tag på stig eller obanad terräng. Det beror på att man är för svag för att orka kompensera på det ojämna underlaget”, förklarar Daniel.

Vad har träningen hos Natural Fit förändrat i ditt idrottande, Joacim?
”Framför allt har jag fått tydligare perspektiv på styrketräningens roll för löpningen. Visst, på nåt sätt fattade jag väl det här tidigare, men det betydde inte att jag fick styrketräningen gjord. Jag hade också ett behov av hjälp för att göra övningar korrekt och hitta bra övningar.”

Vilka övningar är det då som är hemligheten, Daniel?
”För löpare handlar det mycket om att bygga upp styrkan i framsida lår, höften och framförallt de stabiliserande musklerna i core-partiet. Dessa kommer man inte åt genom klassiska sit-ups och plankan som nästan bara tränar de centrala musklerna i magen och ryggen. För höften och låren jobbar vi mycket med klassiska övningar som marklyft, knäböj och utfallssteg i lite olika varianter.”

Men blir man inte tung om man blir stark, som löpare vill man ju hålla vikten så låg som möjligt?
”Nä, det där är en myt”, skrattar Daniel. ”Det är många som kommer till mig och är rädda för att bli stora och biffiga. Men för att börja lägga på sig stora muskler krävs ett enormt arbete och stenkoll på kosten. Det är inget som man riskerar att bli av misstag. Jag tror t.ex. att de flesta löpare skulle kunna dubbla sitt personbästa i knäböj och marklyft utan att gå upp ett hekto i vikt”. Men den ökningen i styrka skulle också göra dem betydligt snabbare på löparbanan”, förklarar Daniel.

Avslutningsvis Kimmen, vad tror du tror andra skulle uppskatta med träningen hos Natural Fit?
”Jag tror att många uppskattar det opretentiösa och odramatiska och eftersom det kombineras med stor kunskap, noggrannhet och systematik så blir resultatet också väldigt bra.”

Känner du också att du precis som Kimmen vill ta din löpning ett steg till, även om säsongen är i antågande är det inte för sent. Kolla in Natural Fits löparpaket och boka in ett kostnadsfritt konsultationssamtal så berättar gärna Daniel mer hur din löpning kan utvecklas, oavsett om du helst springer 5 km eller 250 km åt gången. Du hittar massor med information om detta på www.naturalfit.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *