Skip to content

Vad är skillnaden mellan klassisk massage och massageterapi?

När de flesta pratar om massage tänker man sig en avslappnande och skön behandling där man gnider, knådar, kramar och bultar på musklerna. Det är också det som vi klassar som en klassisk massage, utomlands (t.ex. i Thailand) går det också ibland under namnet Swedish massage. Denna typ av massage handlar framförallt om att skapa avslappning och en skön stund och den främsta fysiska effekten av massagen är att kroppen frisätter hormonet oxytocin, ett hormon som ibland går under namnet må-bra-hormon. Det gör alltså att vi känner oss tillfreds, avslappnade och lugna.

Att lära sig att utföra en enkel klassisk massage är inte speciellt svårt och många utbildningar varar inte mer än ett par dagar, men trots en kort utbildning kan massören utföra en klassisk massage som är både skön, avslappnande och frigör oxytocin. Faktum är att det är egentligen inte svårare än när du sitter och kliar din partner på ryggen i TV-soffan, även då frisätts stora mängder oxytocin, även om det i övrigt inte ska jämföras med en klassisk massage av en kunnig massör.

Massageterapi

Terapi är ett medicinskt ord för behandling av en skada eller sjukdom. Inom sjukvården används termen flitigt inom såväl fysiska som psykiska problem. Så om massagen används i syfte att behandla en sjukdom eller skada så handlar det alltså om massageterapi. Men för att genomföra en massageterapi som faktiskt också hjälper kroppen att återhämta sig från skadan eller sjukdomen krävs mer kunskap än man kan lära sig på ett par dagar. Det krävs djupgående kunskaper om kroppens anatomi, det vill säga hur kroppens muskler, leder, skelett och nervbanor ser ut under huden. Man behöver också kunskap om hur de olika musklernas rörelser påverkar varandra och hur en stel och öm muskel på en plats kan ge upphov till smärta i andra muskler.

För att kunna behandla denna typ av problem måste man vara kunnig på att undersöka så att man vet vad som ska behandlas och hur massagen ska läggas upp. Man måste också via samtal och undersökning försöka förstå om det är massage som är den rätta behandlingsformen eller om man ska skicka klienten direkt till läkare eller om det kanske är träning av styrka, rörlighet, stretching, stabilitet eller balans och koordination som är en bättre lösning på problemen.

Allt detta ska en massageterapeut kunna ta ställning till vilket gör att det krävs en ganska så omfattande utbildning vilket inte avslappningsmassören som jobbar med klassisk massage behöver!

Hos Natural Fit jobbar vår certifierade massör Elvis Eriksson med massageterapi med mycket goda resultat. Elvis har en 18 månader lång utbildning till massageterapeut i bagaget och är certifierad av Branschrådet Svensk Massage. Du kan snabbt och enkelt hitta och boka en tid för behandling här i Växjö direkt via vår hemsida genom att klicka här.

Massageterapi av axlar hos Natural Fit i Växjö

Idrottsmassage

Vi på Natural Fit har även utbildade och diplomerade idrottsmassörer. Såväl Elvis Eriksson som Daniel Evaldsson är diplomerade idrottsmassörer. Idrottsmassage handlar framförallt att om att påskynda återhämtningen efter hård träning eller tävling. Men metoden fungerar också mycket bra för att mjuka upp muskler som stelnat till av stillasittande eller monotont arbete som t.ex. kontorsjobb eller monteringsarbete.

Känner du att du har behov av en klassisk massage, massageterapi eller idrottsmassage. Tveka inte på att boka en tid hos oss på Natural Fit i Växjö redan idag. Du bokar snabbt och enkelt en tid som passar dig via vår bokningssida som du hittar här.

Alla priser och mer information hittar du här.  Uppger du dessutom att du sett koden ”MASSAGE10%” här i samband med att du betalar så får du 10% rabatt, oavsett behandling.

Har du frågor om våra behandlingar eller vill prata med någon för att boka en tid så tveka inte på att höra av dig på mail eller telefon. Alla kontaktuppgifter hittar du på vår kontaktsida. Där finns också en vägbeskrivning till våra lokaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *