Skip to content

Forskning visar att feta lockas mer av skräpmat än normalviktiga

Nyligen lanserades en meta-analys (sammanställning) av studier på hur feta respektive normalviktiga personer reagerar när de får se eller utsätts skräpmat.

Analysen visar att normalviktiga har lättare att stå emot lockelsen från skräpmat än vad överviktiga personer har. Detta är kanske inte någon större överraskning, men det intressanta är att meta-analysen har tittat på studier där man tittat på hjärnsignaler. Det händer alltså inte riktigt samma saker i hjärnan hos överviktiga som det gör hos normalviktiga när de utsätts för skräpmat. Analysen visade också att det inte bara handlar om att stå emot lockelsen från mat i omgivningen, utan suget efter skräpmat minskar också betydligt mindre efter att man ätit.

Vi har alltså olika bra förutsättningar för att lyckas hålla en normal vikt, precis som att vissa är bra på bollsport och andra matte. Olika personer behöver alltså kämpa olika hårt för att nå ett bra resultat.

Men bara för att vissa har lättare att hålla vikten medan andra genetiskt verkar ha ett större sug efter skräpmat betyder inte det att hälsoriskerna med en dålig kost och övervikt förvinner för det. Övervikt och fetma är fortfarande en av de största riskerna för att drabbas av en mängd sjukdomar, för att inte tala om den sänkta livskvalitén en för tung kropp ger. Allt ifrån att bara känna sig osmidig till att få ont i knän och rygg, inte orka leka med barn och barnbarn eller ha kronisk smärta som hindrar ditt vardagsliv.

I mitt jobb som personlig tränare är jag alltid noga med att aldrig döma en person efter vikt eller utseende. Alla har olika förutsättningar, men för mig är det viktigaste att ha viljan att försöka göra något åt sin situation. Knäsmärtorna kommer inte att gå över för att du sitter kvar i soffan med godispåsen, barnbarnen kommer inte bli lättare att leka med för att du tar hissen istället för trapporna och bilringarna försvinner inte av sig själva.

Men du behöver inte springa till gymmet varannan dag och runt sjön den andra för att gå ner i vikt. Med ett smart och enkelt träningsupplägg tillsammans med ett strukturerat kostschema försvinner kilona och tillsammans kan vi hjälpas åt att hålla motivationen uppe och bygga upp styrkan i kroppen så att du snart kommer orka saker du inte trodde var möjliga.

Ta chansen och se till att 2018 blir året då du vände den negativa trenden och såg till att skaffa dig ett sundare, piggare och friskare liv.

Ta första steget och boka ett kostnadsfritt konsultationssamtal så går vi gemensamt igenom hur du når dina mål.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *