Skip to content

Hos oss tränar du i en lugn och avslappnad miljö

En skada kommer sällan oanmäld…

De senaste månaderna har jag haft flera vänner som skadat sig på ett eller annat och sätt och därmed tvingats till rehab istället för att inleda sin tävlingssäsong under våren. Några har kunnat delta på en del tävlingar, men i begränsad omfattning, medan andra har fått ställa in hela säsongen 2018 redan innan den ens har börjat.

Gemensamt för de flesta av dessa idrottare är att de tränar på relativt hög nivå (minst fyra träningspass i veckan, och att de tränar för att prestera) och att de alla ”skyller” på att de haft otur som råkat ut för en skada. I några av fallen kan det säkert också stämma att det bara är otur som gör att de stukat foten, blivit förkylda vid fel tillfälle eller bara fått ont i ett knä eller annan kroppsdel.

Men börjar man analysera sin träning lite närmare och med kritiska ögon upptäcker man många gånger att man har en skapat sig själv en väl utstakad väg fram till skadan.

Om vi tar exemplet med en stukning, som många anser endast beror på otur eftersom man trampat snett, så kan man ganska enkelt förebygga detta genom att träna upp styrkan i foten och underbenet. Tåhävningar i alla ära, men dels finns det många fler övningar att jobba med, men det krävs också att man jobbar med ordentligt motstånd för att det ska ge en ordentlig styrkeutveckling. Studier har visat att man i princip måste gå till ”fail” (när man inte orkar en repetition till) eller väldigt nära den punkten för att få en ordentlig styrkeutveckling i musklerna.

På samma sätt kan man förebygga de flesta skador genom systematisk styrketräning. Självklart är inte förebyggande träning en garanti för att slippa skador, men genom att minimera riskerna att skada dig, ökar du chansen till att du ska vara i ditt livs form på årets viktigaste tävling, istället för att sitta hemma med ett ömmande ben.

Ett tydligt exempel på ämnet hittar vi inom damfotbollen där man för ett par år sedan genomförde världens största studie på förebyggande träning. Inom damfotbollen hade man länge haft problem med att betydligt fler tjejer än killar drog av sina främre korsband. Oftast skedde skadorna inte i samband med närkontakt mellan spelare utan vid landningar efter hopp eller i samband med snabba riktningsförändringar. Det vill säga situationer som vi ofta refererar till som ”otur”.

Genom att införa några enkla knästärkande och stabiliserande övningar under uppvärmningen lyckades man minska antalet skador på det främre korsbandet med 65%, eller omräknat på lagnivå – ett mindre avslitet korsband per lag och år. En enorm skillnad med tanke på att ett avslitet korsband inte bara innebär att den skadade spelare är borta från match i cirka ett år, utan också riskerar livslånga problem med knäna.

Så nästa gång du skyller en skada på att du haft otur, tänk efter på vilket sätt du arbetat förebyggande för att undvika just den typen av skada. Har du haft en plan för att undvika skadan är det ok att referera till otur (det händer), annars är det dags att tänka om och se till att det inte händer igen.

Behöver du hjälp med att planera din förebyggande träning för att minimera risken för att skada dig är du självklart välkommen att höra av dig. Med närmare 30 års erfarenhet av träning kombinerat med ett brinnande intresse för hur kroppen rör sig och fungerar vågar jag lova att jag kan hjälpa dig på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *