Press "Enter" to skip to content

Vad är nyttig mat – och för vem?

Jag får ofta höra från mina kunder ”Jag äter ju nyttigt, varför går jag inte ner i vikt?”, medan andra som har mer prestationsinriktade mål frågar vad de ska äta för att orka träna och prestera så bra som möjligt.

Svaret är att det beror på. Det som kan klassas som nyttig mat för den som tränar behöver inte alls vara bra för den som vill gå ner i vikt, oftast tvärt om. Det är stor skillnad på att ”Träna för att äta eller att äta för att träna.”

Under föreläsningen ”Vad är nyttig mat – och för vem?” går vi igenom våra makronutrienter (kolhydrater, protein och fett), energisystem, lär oss vad en kalori är och hur de påverkar vår vikt och prestation. Vi kommer också få svaret på varför något som ses som ”big no-no” för den som vill gå ner i vikt kan vara det avgörande tillskottet på tävlingsbanan. Föreläsningen passar lika bra för dig som vill kapa några kilon som dig som vill äta bra för att få ut så mycket som möjligt från din träning.

Kost är idag ett ganska hett omdiskuterat ämne och det finns många åsikter som allt för ofta framförs som fakta. Men jag är alltid noga med att det som jag framför ska vara väl dokumenterad fakta som stöds av seriösa och väl genomförda studier. Jag avsätter minst 10 timmar (oftast betydligt mer) i månaden till fortbildning och lägger stor vikt vid att ha stöd för det jag säger.

Nästa föreläsningsdatum är den 3 mars.